Testsúlycsökkentés

testsúlycsökkentés.1.jpgEzzel a kéréssel fordul hozzánk a legtöbb ember. Segítünk elindulni az úton, ami elvezet a célodul kitűzött álomsúly eléréséhez, ám nehéz mindenkinek jól bevált recepttel szolgálni, hiszen nem vagyunk egyformák.

Más az életritmusunk, mások az étkezési szokásaink, máshol dolgozunk, különböző munkákat végzünk, és mindemellett az anyagcserénk, tápanyag-hasznosító tulajdonságaink, hormonszintünk, genetikai adottságaink is nagyon eltérőek. Pontosan ezért nem lehet sablon szerinti fogyókúrába kezdeni. Mindig az előbb felsorolt jellemzők együttesen döntik el, hogy kinek, mi a legmegfelelőbb testsúlycsökkentő módszer és mozgásforma.

A testsúly csökkentése elsősorban a test zsírtömegének csökkentéséről szól, ami hosszadalmas folyamat. Nem lehet napok alatt megszabadulni a hónapok, esetleg évek hosszú sora alatt elraktározott zsírtól. Ahhoz, hogy 1 kg zsírt lebontson a szervezetünk, körülbelül 7000 kcal deficitet kell elérni. Ilyenkor szokott jönni az, hogy, ha napi 500 kcal-t fogyasztunk, mellyel kb. 1500 kcal napi mínuszt hozunk létre, akkor ez az egy kiló zsír négy és fél-öt nap alatt eltűnik. Sajnos ez nem ilyen egyszerű! Ha az energia bevitelt nagyon lecsökkentjük, azaz 1200 kcal-nál kevesebbet eszünk naponta, akkor nem tudjuk azt a fehérje mennyiséget bejuttatni szervezetünkbe, melyre minimálisan szükség lenne. Ekkor természetesen szervezetünk elkezdi saját izmaink lebontását, hogy fehérjéhez jusson. Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy a drasztikus fogyókúra hatására minden leadott másfél kilogrammból fél kiló az izomtömegből tűnik el. Nem beszélve arról, hogy drasztikus fogyókúrák hosszú távon nem tarthatóak, mert a szervezetben hiányállapotok alakulnak ki, melyeknek súlyos egészségkárosodás lehet a következménye, illetve ennek a hiányállapotnak „köszönhetően”, amint befejezzük a kúrát, testünk újra visszatér a tartalékoláshoz, ismét visszaszedjük a leadott kilókat, gyakran még többet is, mint amit elveszítettünk.

Nem véletlenül hangsúlyozzuk, hogy mindennek az alapja az étkezés, azaz testalkatunkat 70-80%-ban az étkezés, 20-30%-ban pedig a testmozgás határozza meg. Mindkettőben segítünk, de ahogy vendégeinknek kivétel nélkül elmondjuk: enni senki helyett nem tudunk, viszont az edzéseket mindenkinek egyénileg állítjuk össze. A zsírvesztés megindulásával, és az izomtömeg növekedésével arányosan elkezd felgyorsulni az anyagcseréd, illetve növekedésnek indul a felhasznált kalória mennyisége is, hiszen 1kg izom 70-100 kalóriával több energiát használ fel, mint 1 kg zsír.

Úgy érzed, elérkezett a te időd?

Csatlakozz hozzánk és érjük el közösen céljaidat!

Kattints ide a kapcsolatfelvételhez


bootup Vitakid logo