Diéta, fogyókúra? Nem! Életmódváltással érheted el a célt.

Nem fedeztem fel a spanyolviaszt, amikor le merem írni, hogy diétával és fogyókúrával nem mész sokra, ha el akarod érni a célod, legyen az az álomalak, vagy, hogy újra fel tudd venni a kedvenc nadrágod, esetleg, hogy nyáron jól álljon rajtad a bikini, stb.

Vizsgáljuk meg, mit jelent a diéta, kinek van rá szüksége?

balanced-diet-imageDiétás étrendet követnek a valamilyen ételintoleranciában, ételallergiában szenvedők. Nézzünk néhány példát: laktóz – érzékenység, glutén – érzékenység, tejfehérjeallergia, tojásallergia, mogyoróallergia, csak, hogy a leggyakoribb eseteket említsem. Diétáznak továbbá a cukorbetegek, az inzulin – rezisztenciában szenvedők. Az ő étrendjükben a meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell figyelembe venni. Nekik ez életforma kell, hogy legyen, hiszen a legtöbb esetben, ha nem tartják magukat az előírtakhoz, akkor valamilyen testi tünet formájában jelentkezik betegségük.

A fogyókúra, ahogyan nevében is szerepel, kúraszerűen alkalmazható. Szinte megszámlálhatatlan azon fogyókúrák száma, melyek az interneten keringenek. Ráadásul mind egy – egy „sztár” nevéhez köthető, ami lássuk be, az egyik legjobb marketingfogás. Keressünk erre is néhány példát: „Ha a 90 napos diéta bevált a szomszédasszonynak, akkor neked is jó lesz. A szénhidrátmegvonástól egy hét alatt 5 kilót fogyott a kolléganőd, tuti nálad is beválik majd. Ha este 6 után nem eszel, akkor gyorsabban lefogysz. Káposztalevessel tömöd magad hetekig, mert az egészséges és hamar van látványos eredménye.” Mindezek valóban hatásosak ideig-óráig, aztán besokall a szervezeted és abba fogod hagyni, visszatérsz a korábbi rutinodhoz, ami után a leadott kilók akár többszöröse is visszakúszik rád. Újra elkezdesz valami „sokkal jobbat”, mert azt hallottad, az biztosan működik. Netán még mindenféle „csodafogyi” tablettákat is beszedsz a látványosabb eredmény elérése érdekében. Lefogysz, abbahagyod, visszahízod, majd megint lefogysz, abbahagyod, visszahízod. Kész is a jojó effektus. Hidd el végre, ez így nem működik! 1654348_497877610333367_1153306208_n

Életmódváltás. Tiszta, tudatosan felépített táplálkozás és rendszeres testmozgás. Lépten – nyomon ezt hallod? Lehet, hogy nem véletlen!? Sokan vagyunk, akik hiszünk benne, hiszen saját testünkön keresztül tapasztaltuk meg az előnyeit. Nem mondom, hogy könnyű lesz. Kezdd lépésenként! A napi 1-2-3 étkezést változtasd legalább 4-5 étkezésre. Ne hagyd ki a reggelit! Fogyassz legalább 3 liter vizet, cukormentes teát naponta. A finomlisztet cseréld le teljes kiőrlésű lisztre, maglisztre, stb., a kristálycukrot helyettesítsd stevia-val vagy eritrittel. Minden étkezésedbe kerüljön lehetőleg friss zöldségféle, amelyek hosszú időre eltelítenek, viszont kalóriatartalmuk elhanyagolható. Figyelj a fehérje, szénhidrát, zsír helyes arányára (ezeket már interneten is ki tudod számolni, hiszen sok program található, amelyek ebben segítenek neked). Ha egyszerre csak egy dolgon változtatsz, és azt tudod tartani 1-2 héten át, sokkal könnyebb lesz, egyre több mindent fogsz kicserélni, amikor észreveszed magadon a jótékony hatásokat.  Lassan szoktasd a szervezeted új ízekhez, figyeld a tested jelzéseit, mert mindenre reagál. Fokozatosan rendszeresítsd a testmozgást, ne akarj azonnali, látványos eredményt, de hidd el, hamarabb bekövetkezik a változás, mint gondolnád. Másképp nem lehet csinálni, csak tudatossággal, elszántsággal, akarattal, kitartással, alázattal, szívvel és lélekkel. Ugye, hiszel magadban?
Szólj hozzábootup Vitakid logo