Fogadalom 1. rész

Szeptember az új január, tartja a közhiedelem. Sokan ilyenkor tesznek maguknak fogadalmat, hogy a nyári lazsálás után újrakezdik a fogyókúrát, visszatérnek a rendszeres testmozgáshoz, leteszik a cigarettát, kevesebbet buliznak, sokkal egészségesebben fognak élni, stb. De vajon miért van az, hogy ezek a fogadalmak szinte kivétel nélkül bukásra vannak ítélve? Járjuk kicsit körbe a témát.

Minden fogadalomtétel egyfajta elköteleződés önmagad felé, azonban van ennek egy hátulütője. A fogadalom megtételekor legtöbbünk nem gondolja végig a hogyanokat és mikénteket. Ha eddig nem ment, akkor most hogyan is fogom beilleszteni a heti 3×1 óra mozgást? Ha eddig nem figyeltem oda,mit, mikor és mennyit eszem, akkor most ezt miként csinálhatom jobban? Ha eddig hetente 3x eljártam bulizni, hogyan érjem el, hogy ne hiányozzon az a közeg, amikor otthon maradok? Ha eddig napi 1 doboz cigarettát elszívtam, hogyan tudok megszabadulni ettől a függőségtől? A sikerhez vezető út első lépése az, hogy gondolatban végigjárod az utat, amelyen el akarsz indulni, valamint önmagadhoz mérten teszed a fogadalmat, vagyis nem támasztasz magaddal szemben irreális követelményeket. A miben szükséges változnom kérdésnél fontosabb, hogy miben tudsz változni!? A nehézségek mellett sokat segít, ha a lehetséges előnyökre is fókuszálsz, azaz látod magad előtt magát a sikert, ami az erőfeszítéseidet megkoronázza. Érdemes egy-két családtagot és közeli barátot beavatni terveidbe, így valószínűleg nem fogod idő előtt megszegni a fogadalmat, hiszen az adott szó kötelez, nem szeretnél majd sem önmagad, sem mások előtt szégyenkezni. A megoldás csakis benned rejlik, de környezeted támogató visszajelzései sokat segíthetnek a kezdeti nehézségek leküzdésében. Szóval, mielőtt bármilyen fogadalom megtételére készülnél, elő a papírral és a ceruzával. Írd fel a lap közepére milyen fogadalmat szeretnél tenni. Hajtsd félbe hosszában a lapot, bal oldalra írd a fogadalom hátrányait, jobb oldalra az előnyeit, majd gondolatban járd végig az utat.

Ebben a sorozatban öt olyan fogadalmat fogok megvizsgálni, amelyek szinte kivétel nélkül bukásra vannak ítélve, de okosan átgondolva könnyebben betarthatók, mint gondolnád.

Az első fogadalom: végre lefogyok!

 
Szólj hozzábootup Vitakid logo