A futás dicsérete

Ismered a mondást, miszerint „szégyen a futás, de hasznos”? Véleményem, és rajtam kívül még sok tízezer ember véleménye szerint nem, hogy nem szégyen, hanem versenysport, hobbi, életforma, szenvedély, stb. A következőkben néhány olyan pontot szedtem csokorba neked, amivel a futást dicsérem. Miért jó a futás, és miért szeretek futni? Íme:

– javítja az állóképességet
– növeli a tüdőkapacitást
– segít az ideális testsúly elérésében
– fiatalon tart
– 20-30 perc futás után felszabadulnak a „boldogsághormonok”, amik kellemes euforikus állapotot eredményeznek
– a futás segítségével optimistábban szemlélheted a világot
– új élményeket és barátokat szerezhetsz
– újra felfedezheted a természet csodáit
Szóval futásra fel! futás

Az alábbiakban arról is írok neked, hogyan kezdheted el, ha eddig csak a futás gondolatával kacérkodtál. Javaslom, hogy a következő pontokat mindenképp olvasd el, mielőtt egy lépést is teszel.

– Erősen határozd el, hogy megtanulsz (igen, meg lehet tanulni) futni.
– Tervezd el, hogy hetente hányszor és mikor iktatod be ezt a programot az életedbe.
– Válaszd ki a megfelelő helyszínt és útvonalat.
– Ha egyedül nem akarsz nekivágni jó, ha egy lelkes partnert is be tudsz szervezni magad mellé.


futócipő– A legfontosabb, hogy szerezd be a megfelelő futócipőt! Terepen való futáshoz terepcipőt, ha pedig csak aszfalton tudsz futni, akkor utcai futáshoz való, jó rugalmasságút. Csak a lábadra tökéletesen passzoló lábbelit vegyél meg! Egy nagyon gyors és egyszerű vizsgálattal meghatározható a futás közbeni lábállásod (neutrális, szupináló vagy pronáló), ahhoz képest tudsz magadnak választani lábbelit. A cipő a legfontosabb hosszú távú befektetés, ezzel megelőzheted a későbbi térd-, derék-, vagy más ízületi fájdalmat. Érdemes rá többet költeni!

– Próbáld az időjárást nem problémának tekinteni, inkább a praktikus öltözékre koncentrálj. Amint futni akarsz, rögtön kiderül majd, hogy túl meleg van, vagy túl hideg, esik az eső, a hó, netán fúj a szél. Kellemetlen hírem van: rossz idő nincs, legfeljebb nem megfelelő öltözék!

Kezdőként hajlamosak vagyunk alapvető hibákat elkövetni a futás megkezdésekor. segítséget, hogy veled ez ne fordulhasson elő, olvasd el a most következő néhány tanácsot, amit reményeim szerint hasznosnak ítélsz majd.

Kezdők gyakori hibája, hogy túl gyorsan akarnak futni. Mindenképpen az a javaslatom, hogy inkább lassabban fuss, és az időtartamot növeld fokozatosan, ne pedig a sebességet. Az állóképességed így is javulni fog és több friss oxigén jut a szervezetedbe, mint ha csak tíz percig bírnád. A rendszeres futás önmagától is eredményezni fogja a tempó növekedését.
Igen gyakori hiba az is, ha nem melegítesz be rendesen. Az alábbi gyakorlatokat érdemes elvégezni, mielőtt elindulsz.
– Végezz fej-, kar- és vállkörzéseket, majd lefelé haladva mozgasd át a csípőd, térded és a bokádat is.
– Állj haránt terpeszállásba: egyik sarkadat szorítsd a talajra, a másik lábaddal, hajlított térddel, előrelépve nyújtsd meg jól a vádlidat. Utána csere.
– Egyik lábadon állva hajlítsd be a lábad hátrafelé, sarkad húzd óvatosan a fenekedhez a kezeddel. Majd a másik lábad is.
– Terpeszállásban előre- és oldalra hajolva nyújtsd meg a comb és a törzs izmait is.
– Tempós gyaloglással indulj el, közben karemelésekkel végezz mély be- és kilégzéseket.

Gyakran kapok kérdéseket azzal kapcsolatban is, hogy tanácstalanok vagytok az étkezéseket, illetve a heti gyakoriságot illetően. Ehhez próbálok adni néhány ötletet. Olvasd figyelmesen!  

Futás előtt két – három órával egyél utoljára könnyű, gyorsan felszívódó ételt. Például salátát durumtésztával, zöldséges rizottót barna rizzsel, esetleg gabonakását (például zabpelyhet mákkal és gyümölccsel). Az a lényeg, hogy a menü összetett szénhidrátot tartalmazzon (erről pont a múlt héten írtam egy rövid Facebook posztot). Ezek mindegyike könnyen emészthető és kiváló energiaforrás. Ha a futás kevesebb, mint egy óra, akkor nem feltétlenül van szükséged arra, hogy menet közben kulacsból pótold a folyadékot, kivéve, ha nagy meleg van. 25-30 fokban már vigyél magaddal legalább 3 dl izotóniás sportitalt övtáskában. Futás után igyál sokat, és ha már enni is tudsz, az étel lehet hasonló a futás előtti fogásodhoz, de most dúsítsd egy kis fehérjével is, pl. túróval, csirkemellel vagy joghurttal.

Milyen gyakran és mennyit érdemes futnod?


Ha kezdő vagy, heti két-három alkalommal 20-30 perc elegendő, majd ezt növeld fokozatosan akár egy órára is. Attól függően, hogy mennyi időt tudsz rászánni, futhatsz heti négy-öt alkalommal is. De! Ha kimerültnek érzed magad, beteg vagy, sérülés ért, pár hétig semmiképpen ne indulj neki.

vár a végtelenUgye, hogy nem is olyan nagy ördöngösség a futás? Nem beszélve arról, hogy messze nem a legdrágább sportok közé tartozik. Remélem, te is kedvet kapsz hozzá, és rendszeresen beiktatod edzéseid közé! Hajrá, vár a végtelen! Én drukkolok neked!

 

 

 
Szólj hozzábootup Vitakid logo