TRX – Miért szeretem? Miért jó?

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak a felfüggesztéses eszközökkel végzett edzések, melyek közül a TRX a legismertebb. „Csak” egy kötél és a tested kell ahhoz, hogy minden izomcsoportot megdolgoztass annyira, hogy garantáltan elfáradj és másnap jóleső izomlázat érezz.  Ismerkedj meg vele kicsit közelebbről. trx-girllogo

Randy Hatrick amerikai tengerészgyalogos és csapattársai fejlesztették ki, mert szükségük volt egy olyan eszközre, ami nem foglal sok helyet, ezért akár hajókon, tengeralattjárókon is tudják használni, ezáltal megőrizve kiváló erőnlétüket, állóképességüket. Néhány évvel később már az elit egységek kivétel nélkül a TRX-et választották funkcionális tréning eszközüknek, de hamarosan betört a professzionális sportágak edzőtermeibe, illetve a középiskolai és egyetemi bajnokságokban szereplő csapatok jelentős hányada is előszeretettel használta erőnléti és kondicionális edzéseihez.

A TRX azonban nem csak az élsportolók számára tartogat előnyöket, hanem mindenkinek javasolt, aki biztonságosan és gyorsan szeretné növelni fittségét. A személyi edzők körében is hamar népszerűvé vált, és mára szinte nincs olyan edzőterem, ahol ne tartanának csoportos órákat is ezzel az egyszerű, de nagyszerű eszközzel. A TRX népszerűségét nagyban növeli az is, hogy a „celebek” edzői is beiktatják híres vendégeik edzéseibe a gyors és látványos eredmények elérése érdekében. Az idősebb korosztály számára is javasolt mozgásforma, hiszen ők is képesek szabadon mozogni, miközben nem kell attól tartaniuk, hogy elesnek. A gyógytornászok szívesen használják rehabilitációban, hiszen sportsérülésekre és ortopédiai betegségekre is kiváló gyógymód, melyet klinikai vizsgálatok is igazolnak.

TRX Minden TRX gyakorlat funkcionális erőt épít, fejleszti a hajlékonyságot, az egyensúlyérzéket és a core izmok stabilitását egyszerre, ami nem csak sport közben, hanem a mindennapi életben is szükséges. Gyakorlatok százai teszik a felfüggesztéses edzést sokoldalú és hatékony edzésmódszerré kortól, nemtől és fittségi szinttől függetlenül, ráadásul a TRX szinte bárhol használható, az összes gyakorlat módosítható, személyre szabható, bárki egyéni edzéstervébe beépíthető. A TRX gyakorlatok abban különböznek a hagyományos gyakorlatoktól, hogy a gyakorlatot végző kezeit vagy lábait egy felfüggesztési pont tartja, miközben testének másik vége a talajjal érintkezik. A TRX-et használva a testsúlynak a kívánt százaléka terheli a célzott testzónát és ezt a súlyt mozgatjuk a gyakorlat során. A TRX egypontos rögzítése biztosítja az alátámasztás és a mobilitás ideális keverékét ahhoz, hogy széleskörű ellenállást teremtve egyszerre növeljük az erőt, az állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot és a core izmok stabilitását. A TRX-el végzett gyakorlatok egyetlen olyan dinamikus formába integrálják az erőt és az egyensúlyt, mely magas szinten igénybe veszi az idegrendszert és maximalizálja a testsúllyal végzett gyakorlatok előnyeit a gyors eredmények elérése érdekében. Személyi edzések kint és bent

 A felfüggesztéses edzés előnyei

Egyetlen eszközzel, mely mindenhol használható és telepíthető, a felfüggesztéses edzés gyakorlatilag végtelen számú gyakorlatát tudod végezni, bármilyen cél elérése érdekében. A testhelyzet módosításával azonnal alakíthatod az ellenállást, ezért bármely fittségi szinten lévő ember számára biztonságos és hatékony. A TRX hordozható, megfizethető, és sokkal nagyobb funkcionalitást biztosít, mint a fitnesz gépek, egyszerű kivitelezése és könnyű súlya lehetővé teszi, hogy akár a parkban, sportpályán, konditeremben, otthon, vagy hotelszobában is használhatod. A felfüggesztéses edzéstechnikákat úgy tervezték, hogy minden gyakorlat során aktiválja a core izomzatot. Bármilyen gyakorlatot végzel, a teljes core izomzatod funkcionális módon a test stabilizálásával és egyensúlyozásával van elfoglalva. Ez a fajta edzés funkcionális gyakorlatokat és dinamikus pozíciókat használva fejleszti a core erőt sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos, talajon végrehajtott hasizom gyakorlatok. A core izmok erősítése jelen van minden hát-, váll-, mell-, csípő-, és láberősítő gyakorlatnál, ezért igaz a TRX-re, hogy a stabilizáló izmok mindig dolgoznak. A hagyományos ellenállásos edzés egyik hátránya, hogy a gépek és a szabad súlyok is korlátozzák a lehetséges mozgássíkokat a gyakorlatok végzése közben, ezzel szemben a TRX lehetővé teszi, hogy a mozdulatok bármely, de akár egyszerre az összes síkban történjenek. A felfüggesztéses edzés lehetővé teszi, hogy úgy edzünk, ahogyan élünk, ahelyett, hogy ülve, egy síkban, egy izmot edzenénk izoláltan.

De! A TRX veszélyes lehet, ha nem megfelelően használják, ezért mindenképp érdemes szakembertől elsajátítani az alapokat és a helyes használatot, mielőtt egyedül belevágsz, és véletlenül kárt okozol magadnak. 

 
Szólj hozzábootup Vitakid logo