A narancsbőr

csípőemelésA narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés zavara: a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. A nők 95 százalékának van narancsbőre, legyen fiatal, idős, sovány vagy telt alkatú.

Hogyan és miért alakulhat ki a narancsbőr? Mit lehet tenni ellene?

A szervezeted által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik. A folyamat hátterében a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás áll, azaz a szénhidrátban, zsírban, és kalóriában gazdag tápanyagbevitel, amelynek a legnagyobb részét leginkább a vacsoránál sikerül elfogyasztani. A bevitt mennyiség nagy része pedig rád rakódik, és később már nehezen tudod lemozogni, főleg ha ülő munkát végzel egész nap, és estére már nincs sem erőd, sem kedved különböző edzéseken izzadni. Kialakulásához hozzájárulhat még a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és bizony a stressz is.

Tippek narancsbőr ellen: A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már nagyon sok fajta stratégia létezik, mégis óriási erőfeszítések árán sikerül egy-egy centit lefaragni és láthatóan kisimítani az érintett területeket.

szamárrúgásAki felveszi a harcot ellene, fontos, hogy kitartó és türelmes legyen. Elsőként az életviteleden szükséges változtatni, mivel csak így érhetsz el tartós eredményt. Kezdd a megfelelő táplálkozással, amely legyen rendszeres, vagyis napi négy – ötszöri étkezés. Egyél minél több zöldséget, bogyós gyümölcsöt, és helyezz kiemelt hangsúlyt a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitelére is. Mindemellett a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. Az lenne ideális, ha hetente 3-4 órát súlyzós és saját testsúlyos edzést végeznél. Próbáld ki az infraszaunát is, ezután jöhetnek a különféle krémek, olajok, teák, tekercselések, masszázsmódok, ultrahangos terápiák, fényterápiák és vákuumkezelés, amelyek hatékonyságát mindenki maga tapasztalhatja meg.

Tudtad, hogy nem csak a testmozgás és a megfelelő étkezés segít eltüntetni a narancsbőrt, hanem a rendszeres radírozás is hozzájárul a bőrstruktúra javításához? Tengeri sóból, tejből és mézből magad is elkészítheted a legegyszerűbb testradírt: 3 púpozott evőkanál sót keverj el 1-2 evőkanál tejjel és 1 nagy teáskanál mézzel. Ezt a sűrű masszát dörzsöld bele alaposan a problémás területekbe, majd hideg-meleg vizes váltózuhannyal mosd le magadról. Hetente 2-3 alkalommal érdemes elvégezni, de ha jól bírod, akár naponta is alkalmazhatod.

belső comb gyakorlatAz egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a narancsbőr eltüntetéséhez. Az izomtömeg növekedésével és a testzsírszázalék csökkentésével látványos eredmények érhetők el. Ahhoz, hogy a testzsírszázalékod csökkenjen, nem csak az étkezéseden érdemes változtatnod, és határok nélkül végezni a különböző kardió edzéseket, hanem be kell iktatnod a súlyzós edzéseket is. A comb- és fenékformáló gyakorlatokkal gyorsan láthatod magadon az eredményt. Milyen gyakorlatokat javasolnék? Guggolás szűken, szélesen (plié guggolás), sumo guggolás, bolgár guggolás, kitörés előre haladással, kitörés hátra, kitörés hátra keresztben súllyal a kézben, lábtoló gép használata, szamárrúgás bokasúllyal vagy térdhajlatban szorított kézi súlyzóval, nyújtott lábemelés hátra alkartámaszban, bokasúllyal, lábnyitás oldalra bokasúllyal, csípőemelés talajon hanyatt fekve. Az előzőekben felsorolt gyakorlatokból válassz ki ötöt, és kétnaponta végezz belőlük 3-4 x 15-20 ismétlést. Az eredmény garantáltan nem marad el.

A narancsbőr kötőszöveti probléma is, így javaslom a masszírozó (SMR) henger alkalmazását a problémás területeken hetente 3-4 alkalommal. A henger használatát azért is érdemes elsajátítani, hiszen amellett, hogy a kötőszövetet erősíti, enyhíti az izomlázat, gyorsítja a regenerációt, elősegíti az izmok fejlődését is. Sok sikert!
Szólj hozzábootup Vitakid logo