Folyadék márpedig kell! De nem mindegy, mit iszol!

Szerveztünk 65-70%-a víz, de tovább megyek. Szemünk üvegteste 99%-ban, májunk 84%-ban, agyunk 78%-ban, szívünk 77%-ban vízből áll. Tehát leszögezhetjük, hogy testünk hibátlan működésében a víznek kiemelkedő és pótolhatatlan szerepe van. Röviden összefoglalom, miről is van szó: vérkeringés és megfelelő vérnyomás biztosítása, emésztési és felszívódási folyamatok, tápanyagok szállítása, salakanyagok kiválasztása, sav-bázis egyensúly, ozmotikus nyomás biztosítása, testhőmérséklet szabályozása, vizelet hígítása.

Az egészséges szervezetben a folyadék felvételi, illetve annak leadási egyensúlya biztosítja a megfelelő működést. Ha a folyadékbevitel kevesebb, mint a -leadás, akkor a szervezetben vízhiányos állapot léphet fel, aminek sokszor meglehetősen káros következményei lehetnek. Például fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, koncentrálóképesség csökkenése, szédülés, fejfájás, nyugtalanság, zavartság, szapora légzés, szívdobogásérzés, izomgörcsök, kiszáradás.

Kiszáradásra elsősorban az idősebbek és a gyerekek hajlamosak, így az ő esetükben különösen nagy gondot kell fordítanunk a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére.

Az egészséges felnőtt embernek naponta kb. 2-3 liter (számolhatunk úgy is, hogy minden ébren töltött órában 2-3 dl) folyadékra van szüksége, amelyet részben ivással (1,5-2 liter), részben étkezéssel (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök, stb.) tud fedezni.

Szervezetünk folyadékszükségletét befolyásolja az életkor, a környezet külső hőmérséklete, a fizikai megterhelés, az izzadás (pl. sportolás, szaunázás, napozás), egyes betegséggel összefüggő állapotok (hányás, hasmenés, láz), alkoholtartalmú italok és a magas sótartalmú ételek rendszeres fogyasztása.

Milyen folyadékot fogyasszunk?

A folyadékszükségletet sokféle itallal fedezhetjük. Ezek között vannak olyanok, amelyeket egész nap, folyamatosan ajánlott fogyasztani, de vannak olyanok is, amelyek fogyasztása kapcsán javasolt a mértékletesség. Nézzük, miről is beszélek.

Pouring water into glass on blue backgroundVíz, ásványvíz

A szomjúság csillapítására, a folyadék pótlására a csapvíz, a forrásvíz és az ásványvíz a legmegfelelőbb, tehát érdemes a napi folyadékigény jelentős részét ezekből fedezni. Energiát nem, ásványi anyagokat viszont tartalmaznak. A csapvízben kalcium, magnézium, és fluor található. Az ásványvizek ásványianyag-tartalma, illetve azok mennyisége típusonként eltérő. Javasolt az alacsony ásványianyag-tartalmúakat választani, ugyanis ezek fogyasztása kapcsán nem kell tartanunk az ásványi anyagok túladagolásától.

Tej

Vannak, akik nagyon ellenzik a fogyasztását, de be kell látnunk, hogy a tej fontos részét képezi táplálkozásunknak. Mintegy 90%-a víz, de fogyasztása mellett szól az is, hogy teljes értékű fehérjéket, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A tejen kívül az ízesített tejitalok (karamellás tej, kakaó), valamint a különféle kefír- és joghurtitalok szintén alkalmasak a folyadékpótlásra, de figyelj az öszzetételre, mert magas lehet a cukortartalmuk!

Tejes turmixok

A tej és a gyümölcsök értékes tápanyagait együtt tartalmazzák a tejes turmixok. Különösen frissítően hatnak hidegen, főként nyáron. Egy-egy pohár turmix akár reggeli italként, tízóraira, uzsonnára is fogyasztható, csak ügyelj rá, hogy ne adj hozzá cukrot!

levekZöldség- és gyümölcslevek

A folyadékpótlásban betöltött szerepük mellett energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetbe. Mindenképp érdemes a natúr, frissen préselt gyümölcs-, illetve zöldségleveket választani az alacsonyabb gyümölcstartalmú, cukrozott termékek helyett. Sőt, legjobb lenne, ha magad készítenéd.

Üdítőitalok

A magas cukortartalmú, szénsavas üdítőitalokat mindenképpen érdemes kerülni. Ha mégis e folyadék mellett döntenél, akkor inkább válassz a cukormentesek közül, de a mértékletességet ezek esetében is javasolt betartani. Kólák esetében figyelembe kell venni koffeintartalmukat: fél liter kóla kb. annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. Gyerekeknél különösen ügyelj erre és lehetőség szerint kerüld is!

Tea

Az egyik legjobb választás folyadékbevitelre a víz mellett a zöld-, illetve a gyümölcsteák fogyasztása. A teákban a koffein és a tein mellett egyéb stimuláló, élénkítő hatású anyagok (teobromin, teofillin) is találhatók. Nyáron főként hidegen, télen melegen  fogyasztjuk, de egyes országokban (Anglia, Törökország) a nemzeti kultúrához is hozzátartozik rendszeres fogyasztásuk. Ízesítésük sokféle módon történhet. Hazánkban leginkább cukorral és citromlével isszuk, de van, aki tejjel, mézzel, vagy ízesítés nélkül kedveli. Cukor helyett édesítsük steviaval vagy eritrittel. A gyümölcsteák további ízesítés nélkül is meglehetősen zamatosak, a gyümölcsök természetes íze, aromája ellensúlyozza az édes íz hiányát. Gyermekeinket is érdemes a cukor nélküli tea fogyasztására szoktatni. A tea másik jellegzetes ízesítője a citromlé, a friss citrom. Ennek nemcsak ízesítő hatását élvezhetjük, hanem a teába cseppentett citrom leve a tea „behártyásodását” is megakadályozza. Jó, ha tudod, hogy a citrom értékes C-vitamin tartalma a forró teába téve elvész, ezért érdemes melegen csak pár cseppet tenni bele, és a többit akkor hozzáadni, amikor kihűlt. Az erős, magas koffeintartalmú (fekete) teának vízhajtó hatása lehet. kávé és tea

Kávé

Kávé fogyasztásakor annak magas koffeintartalma miatt szükséges mértékletességet tartani. Egy csésze, azaz kb. 0,5 dl feketekávé 80-100 mg koffeint tartalmaz, ami kétszer annyi, mint amennyi egy bögre fekete teában van. A kávé fogyasztása szintén egyéni ízléstől függ, van, aki csak feketén, van, aki cukorral, édesítőszerrel, tejjel, kávétejszínnel, tejszínhabbal ízesítve fogyasztja, ezzel a kávé energiatartalma a hozzáadott egyéb összetevőktől válik függővé. A túl sok kávé (illetve minden koffeintartalmú ital) fogyasztása káros hatással lehet a szervezetre. Napi 3-4 csésze feketekávé elfogyasztása már álmatlanságot, nyugtalanságot, súlyos esetben szívtáji szorító érzést, kézremegést idézhet elő. A rendszeres és túlzott koffeinbevitelnek következménye lehet, azaz, ha a test nem kapja meg a megszokott adagját, elvonási tünetek jelentkezhetnek, pl. ingerlékenység, fejfájás, hányinger. Napi 1-2 csésze kávé elfogyasztása még nem káros az egészségre.
Szólj hozzábootup Vitakid logo