Élelmiszereink között megtalálhatók az olyan „superfoodok”, amelyeket a köznyelv előszeretettel illet a „zsírégető” jelzővel. Ezek azok az ételek, amelyekről az a hír járja, hogy az emésztésükhez több kalóriát használ fel szervezetünk, mint a saját kalóriatartalmuk, és általában a természetes növényi táplálékok közé soroljuk őket. Ez az állítás azonban nem teljesen helyénvaló, de abban az esetben, ha ezen „zsírégető” élelmiszerek valamelyikét napi szinten fogyasztjuk és mellette rendszeres testmozgást is végzünk, az anyagcserénk felgyorsul, és több kalóriát (zsírt) éget el, ráadásul gyorsabb ütemben, még órákkal az edzés után is. Az alábbiakban jónéhány ilyen „zsírégető” élelmiszert sorolok fel a teljesség igénye nélkül. Fontos megjegyeznem, hogy ezeknek az ételeknek a fogyasztása nemcsak a zsírégetésben segít, hanem számos pozitív egészségügyi hatásuk is van.
Zöld tea
A zöld tea az egyik legjobb természetes zsírégető. Javítja az emésztést, elősegíti a zsírok lebontását, azáltal, hogy hozzájárul a noradrenalin nevű zsírégető hormon termelődéséhez. A zöld teában megtalálható theanin nevű aminosav amellett, hogy segít az éberség megőrzésében, növeli a dopamin- és szerotoninszintet is, melyeknek az izmok fejlesztésében nagy szerepet játszanak.
C-vitaminban gazdag gyümölcsök
A déli gyümölcsök, azaz a lime, a citrom, a narancs, a guava, a grapefruit, a papaya és a mandarin kiemelten gazdag C-vitamin- és rostforrás. A C-vitamin segít a táplálékkal bevitt zsír gyorsabb feldolgozásában, gyengíti és csökkenti a zsír hatékonyságát, aminek köszönhetően könnyebben megszabadul szervezetünk a felesleges kalóriáktól. A rostok szerepe kiemelten fontos ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani az egészséges bélműködést.
Póréhagyma
A jellegzetes illatát adó kéneknek köszönhetően kiemelkedő antibakteriális hatású és erősíti az immunrendszert. Fogyás szempontjából azért hasznos, mert azáltal, hogy az emésztőrendszer egyes mirigyeinek működését serkenti, gyorsítja az emésztést. Enyhe vízhajtó hatású.
Spenót
Minimális a karóriatartalma, de a benne lévő nagyon magas vastartalom rendkívül értékes tápanyag szervezetünknek, nem csak erőfejlesztés szempontjából.
Uborka
Magas kén- és szilíciumtartalma felgyorsítja a veseműködést, ami a felhalmozódott méreganyagok gyors kiválasztására ösztönzi a szervezetet, azaz szó szerint kimossa a szervezet zsírraktárait. Laktató, kevés kalóriát tartalmaz, emellett gazdag káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, C-vitaminban és B-vitaminokban.
Brokkoli
Semmi zsír nincs benne, kalóriatartalma elhanyagolható, ellenben rengeteg rostot, karotint, C-vitamint és kalciumot tartalmaz.
Quinoa
Kiváló fehérjeforrás, jól csillapítja az éhséget. Magas ásványi anyag tartalmú, lúgosító hatású élelmiszer. Rosttartalmának köszönhetően hosszú időre teltségérzetet okoz.
Alacsony zsírtartalmú natúr joghurt
Gazdag fehérjékben, kalciumban, B-vitaminokban és ásványi sókban. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Gyorsítja a zsíranyagcserét, ami segít megszabadulni a zsírpárnáktól.
Körte
Magas víztartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre, segít a méregtelenítésben, savassága oldja a lerakódott zsírszöveteket.
Árpa
250 grammban mindössze 170 kalória van, magas fehérje- és rosttartalmával szemben alacsony zsírtartalmú gabonaféle. Csökkenti a koleszterinszintet, gyógyítja a székrekedést.
Hüvelyes zöldségek
A hüvelyesek jó fehérjeforrások, gazdagok vasban, káliumban és vitaminokban. Sok ballasztanyagot tartalmaznak, eért hamar teltségérzetet okoznak. Magas rosttartalmuk elősegíti a vércukorszint stabilizálását, melynek köszönhetően elkerülhetők a falásrohamok.
Bogyós gyümölcsök
Természetes fruktóztartalmuk csökkenti az édesség iránti vágyat, így kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe, kiváló káliumforrások, segítik a vérnyomás szinten tartását, felgyorsítják a zsíranyagcserét.
Fahéj
Görcsoldó hatású, segíti a szervezet cukorfeldolgozását, csökkenti a magas vércukorszintet, ami a zsír raktározására készteti a szervezetet. Megszünteti a puffadást, teltségérzetet okoz és lúgosít.
Chili
A chilit vagy cayenne borsot tartalmazó élelmiszerek is zsírégetők. A chiliben található kapszaicin segíti az anyagcsere gyorsulását. A kapszaicin termogenikus (hőtermelő, azaz emeli a testhőmérsékletet, a vérnyomást és a pulzusszámot) élelmiszer, így hatására szervezetünk extra kalóriát éget el, fogyasztása közben izzasztó hatású.
Kurkuma
Hatóanyaga a kurkumin, mely nagy mértékben elnyomja a zsírsejtek vérellátását, ezzel segítve a fogyást, illetve nagyon erős antioxidáns hatással bír.
Étcsokoládé 🙂
A magas kakaótartalmú (min. 70%) csokoládé egészséges zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, már nagyon kis mennyiség fogyasztása is segít az étvágy csökkentésében.