Érzelmi evő vagy?

érzelmi evőHa szomorú vagy, az evéstől megnyugszol?

Hajlamos vagy többet enni, amikor stresszelsz valami miatt?

Ha tehetetlennek érzed magad, enni kezdesz valamit?

Néha azért eszel meg egy ételt, mert azt gondolod, igazán megérdemled?

Ha bánatos, boldog, túlpörgött vagy, „jutalomfalatokkal” próbálod vigasztalni magad?

Ha a kérdések bármelyikére igen a válaszod, akkor te is érzelmi evő vagy.

 

Mit jelent, az érzelmi evő kifejezés?

Nem csak akkor eszel, ha éhes vagy, hanem akkor is, amikor szomorú, dühös, frusztrált, stresszes, mérges, tehetetlen, vagy akár boldog vagy. Valószínűleg nem minden érzésre és nem mindig reagálsz evéssel, de vannak olyan érzelmekkel telített helyzetek, amelyekben úgy érzed, az evéstől jobban leszel, ezért enned kell. Ettől nem feltétlen fogsz elhízni, de szerepet játszat a túlsúly kialakulásában, azaz függ attól, hogy milyen érzelmi helyzetekben, mit és mennyit eszel.

Az érzelmi evés leggyakrabban kisgyermekkorból eredeztethető, azaz valószínűleg mindig is része volt az életednek. Amikor kiegyensúlyozottabb időszakok voltak, akkor kevésbé,  ám érzelmileg nehezebb, megterhelőbb időszakokban jobban. Valamiért azt tanultad meg, hogy az evés megnyugtat, megvigasztal. Lehet, hogy sírósabb gyermek voltál és a körülötted élők valami finomsággal próbáltak lecsendesíteni, vagy épp jutalom volt egy-egy finom falat, ha teljesítetted az elvárásokat, de sok más oka is lehet.

Megnyugtatlak, hogy ennek nem kell örökké így maradnia, az érzelmi evésen lehet változtatni, ha sikerül megváltoztathatod az evéshez való érzelmi viszonyulásodat.

Hogyan lehetséges mindez?

Először is, figyeld meg magad, hogy mikor, miért és mennyit eszel. Kezdd el tudatosan keresni azokat a helyzeteket, ahol érzelmek miatt eszel, és gondold végig, milyen más módon reagálhatnál adott érzésre, ami nem kapcsolódik az evéshez. Az is segíthet, ha minden étkezés előtt megkérdezed magadtól, hogy miért eszel. Ha a válasz nem az, hogy éhes vagy, akkor keresd meg az igazi okot, és próbálj másképp reagálni. Eleinte nehéz lesz, aztán egyre könnyebben fog menni. Biztosan lesz olyan, amikor még eszel érzelmileg terhelt helyzetben, de kevesebbet, vagy mást. Ilyenkor fontos, hogy ne szidd magad, amiért nem tudtad megcsinálni, hanem dicsérd, hogy hamarabb abbahagytad az evést, kevesebbet ettél, észrevetted mi történik veled és tudtál tenni ellene. Apró lépésenként haladj, és hamarosan azt veszed észre, hogy sokkal kevesebbet eszel, mint korábban. Hidd el, ezen csak te tudsz változtatni. A te testedért te vagy a felelős, a döntéseket te hozod meg egyedül, hiszen önálló, független egyéniség vagy. Ha mégis úgy érzed elakadtál, akkor kérj segítséget. Családodtól barátoktól, vagy ha úgy érzed, ők nem segíthetnek, akkor fordulj szakemberhez, aki képes megmutatni neked a kiutat.

Talán segítségedre lesz a következő 3 tipp, hogy kijuss az érzelmi evés okozta ördögi körből.

1. Tervezd meg 1-2 előre az étkezéseidet. Készítsd magadnak el az ételeket, vidd magaddal a munkahelyedre is. Semmi más ne legyen nálad, csak az, amit előzetesen megbeszéltél magaddal. Ezzel minimálisra csökkented az érzelmi evés kockázatát.

2. Legyen egy rituáléd minden étkezés előtt, közben és után: pl. kezdd 5 mély levegővétellel az étkezést, minden falat rágását számold meg, ne figyelj közben semmi másra és az étkezés végén gondolatban dicsérd meg magad, ha sikerült végig fókuszban maradnod.

3. Vezess naplót arról, milyen érzelmekre, mikor, hogyan, milyen mértékben tört rád az evés utáni vágy. Egy-két hét elteltével érdemes alaposabban áttanulmányozni, mert biztosan találni fogsz benne összefüggéseket, amelyeken aztán fokozatosan tudsz változtatni, és segít leküzdeni az érzelmi evés kényszerét.

Sok sikert kívánok!
Szólj hozzábootup Vitakid logo